השקעות אלטרנטיביות: קרנות פרטיות מול שוק ההון

כל אלו מובילים לאמירות כגון: "מובטחת לי תשואה גבוהה מאוד בהשקעה בקרן הזו, אז אני יכול לוותר על הסחירות: עם 15% כל שנה אני לא מתכוון למכור…". או: 'גם ככה אני לא סומך על הדיווחים של שוק ההון, אז לעומת 3% תשואה לשנה, אני מעדיף את ההשקעה שהציעו לי ברבע מחיר. היא תכפיל את עצמה בתוך שנה-שנתיים".

כל אלו מובילים לאמירות כגון: "מובטחת לי תשואה גבוהה מאוד בהשקעה בקרן הזו, אז אני יכול לוותר על הסחירות: עם 15% כל שנה אני לא מתכוון למכור…". או: 'גם ככה אני לא סומך על הדיווחים של שוק ההון, אז לעומת 3% תשואה לשנה, אני מעדיף את ההשקעה שהציעו לי ברבע מחיר. היא תכפיל את עצמה בתוך שנה-שנתיים".

אמירות כאלה ואחרות עולות, לא פעם, על ידי משקיעים ושל לקוחות, בנוגע לאבחנה בין יתרונות ההשקעה בשוק ההון לאלו של ההשקעה הפרטית, היתרונות מול החסרונות. הטענות והעמדות עשויות בהחלט להיות נכונות ויש כאן עניין של טעמים, ניסיון קודם שקיים או אולי חסר, ניתוח אלטרנטיבות וציפיות של כל משקיע.

בשנים האחרונות אנו רואים כי התנאים הכלכליים מובילים להתרחבות השימוש בהשקעות פרטיות ואלטרנטיביות על חשבון השקעה סחירה בשוקי ההון – וכדאי להכיר אותן, על היתרונות והחסרונות הגלומים בהן. כמו כל השקעה אחרת, גם השקעה פיננסית עלולה שלא לחזור בסיומה של התקופה המצופה, התקופה שבה הכסף היה אמור דווקא לצמוח.

אחד המאפיינים הבולטים בהשקעות האלטרנטיביות, בקרנות גידור ובקרנות פרטיות הוא שהן אינן עוברות דרך שוק ההון, אינן מפוקחות ואינן סחירות. מעת לעת אנו רואים או שומעים על כאלו שהפסידו חלק נכבד מכספם, מתוך הבטחה לתשואות יוצאות דופן, וחשוב לנו לתרום משהו לקוראים, בהכרת התחום וביצירת הזהירות הראויה בניהול חסכונותיהם.

  

אז מהן השקעות אלטרנטיביות?

השקעות אלו מכילות את כל מה שאינו מונפק לציבור, ואינו נסחר בבורסה או בשוק מוסדר אחר שבו מצוטטים מחירי קנייה ומכירה ומכאן שאינו מפוקח על ידי הרשויות.

החוק קובע כי "לא יעשה אדם הצעה לציבור, אלא על פי תשקיף שהרשות התירה את פרסומו". לעומת זאת, קבוצת ההשקעות האלטרנטיביות כוללת כל פעולת השקעה אשר אינה מבוצעת ומוצעת לציבור תחת הסדרה מלאה בשוקי ההון אשר מפוקחים על ידי הרשויות. ניתן להציע לאדם להשקיע בהשקעה פרטית ללא הגבלה כלשהי על סוגה, אולם החוק והתקנות קובעים כי מותר להציע השקעה באופן פרטי למספר ישויות שאינו עולה על 35, כאשר כל אחת מהן היא ניצע בודד, אך חשוב לציין כי העובדה שהנפקות פרטיות, כאלו שאינן מוצעות בתשקיף לציבור בשוק ההון, אינן בלתי חוקיות.

עם זה, התהליך והקשר בין הקונה למוכר, כללי המשחק של ההשקעה, איכות הנתונים, הדיווחים והתוצאות, כל אלו אינם כפופים לסטנדרטים כלשהם, וכאן לא פעם מתחילות הצרות: פעמים רבות ההשקעה האלטרנטיבית היא "קופסא שחורה" עבור המשקיע.

 

ויש לא מעט מקרים..

מעת לעת מופיעים מקרים נוספים המספרים על קרנות, הצעות השקעה ודרכי השקעה, בקרנות פרטיות הפועלות מחוץ לשוק ההון. המקרים אמורים להמחיש ולהבהיר את תפקידיו של השוק הסחיר והמפוקח ולהדגיש, באותה נשימה, את הסיכונים הנוספים הקיימים בהשקעות בקרנות פרטיות, כאלו שאינן מתנהלות באמצעות השוק המפוקח.

למרבה הצער, סיפור מיידוף הוא אולי מהגדולים, אך הוא לא היחיד או האחרון מסוגו. גם בישראל צומחות מעת לעת הצעות מהסוג של מיידוף. אחד מהאחראים להן אף זכה לכינוי "המיידוף מסביון".

קרן נוספת, אשר על פי העיתונות פעלה בישראל בשיטת הפירמידה וקרסה עם אובדן של עשרות מיליוני שקלים למשקיעים, היא 'קרן אור', אשר הבטיחה בפרסומיה לציבור, גם באמצעות התקשורת, תשואה דו-ספרתית. על פי הדיווחים, בדרך זו גייסה הקרן הון ממאות משקיעים שהעבירו את כספם לניהולה, בהשקעותיה השונות. עשרות מיליוני שקלים? מאות לקוחות? פרסומי הצעות השקעה לציבור בכלי התקשורת? וכל זה בהצעות להשקעות באופן פרטי שאינו בשוק ההון?

מעת לעת מופיעים מקרים נוספים המספרים על קרנות, הצעות השקעה ודרכי השקעה, בקרנות פרטיות הפועלות מחוץ לשוק ההון.

 

 

כיצד למזער סיכונים וסיכוי ל"נפילה" ?

ראשית עלינו לבדוק את סיפור הרקע של הקרן, במה היא משקיעה וכיצד, מה סיכוני השוק הרלוונטי ועד כמה אנו מכירים אותו. חשוב לא פחות, יש לבחון מי המציע, הרקע שלו והניסיון הקודם. יש לבדוק מה התשואה המצופה ומה הסיכוי להשגתה. לעיתים המשווקים נוקבים במספר שאינו בר השגה אך מעורר את דימיוננו ואת הרצון להשקיע או בפשטות, את תאוות הבצע הקיימת כמעט אצל כל אדם. גם דמי הניהול הם נושא לבדיקה, מאחר ומדובר בעלות שיכולה להצטבר לעשרות אחוזים מההשקעה שלנו, לאורך שנים.

יש לחשוב גם מהם מצבי הקיצון, מהם אותם מצבים שבהם השקעתנו עלולה שלא לחזור אלינו, כמו שציינו בתחילת הדברים. עלינו לדבר עם ממליצים על הקרן, אף פעם לא למהר בהחלטה. השקעות לא עושים בלחץ..

כאשר אתם בודקים קרן, אל תתאהבו במי שמוכר לכם את הקרן או את ההשקעה, בדמות העומדת לפניכם. וגם אם הגורם העומד מאחורי הגוף המציע את השקעותיו הוא בבחינת דמות מופת עבורנו, עדיין חובה עלינו לברר על הקרן, גוף ההשקעה או הצעת ההשקעה.

לסיכום, ההשקעה באמצעות מכשיר או קרן פרטית היא דרך טובה לניהול חלק מכספי החיסכון של המשפחה לטווח הארוך. אם בעבר, ניהול ההשקעות באמצעות שוקי ניירות הערך הסחירים הייתה הדרך המקובלת, הרי שבשנים הקרובות, יהיה קיים הצורך להשקיע באמצעות קרנות השקעה פרטיות, דבר הדורש הבנה, ניתוח וליווי מקצועי. 

אתם מוזמנים לפנות אלינו להתייעצות.