מדדי אג'יו לתיקים המנוהלים מראים כי השווקים מסתמכים על כלכלה טובה וחזקה ולכן פיתחו – בעידן הנוכחי – יציבות וחסינות לאירועים וזעזועים חיצוניים כגון מלחמות, בחירות וחשש מחוסר ודאות.
מדדי אג'יו לתיקים המנוהלים רשמו באוקטובר עליות בכל חתכי הסיכון, למרות תנודות שנרשמו בשווקים במהלך החודש. האפיקים העיקריים שתרמו לעליות הם המניות בישראל, אגרות החוב הקונצרניות וכן גם אגרות החוב הממשלתיות – השקליות. לעומתן, המניות בחו"ל וכן אגרות החוב הממשלתיות הצמודות למדד רשמו ירידות אך זה לא מנע תשואה חיובית נאה, בכלל מדדי התיקים.
התנודתיות וחוסר הוודאות בשווקים קיבלו ביטוי בולט בארה"ב ככל שהתקרבנו ל- 5 בנובמבר, מועד הבחירות לנשיאות שם. בתחילת החודש נרשמה חולשה בשוק המניות בארה"ב אבל היא התחלפה באופטימיות ככל שעלו הסיכויים לבחירתו של טראמפ בניגוד גמור לתחזיות והסקרים. שוק המניות אהב את טראמפ, שנחשב כאביר התאגידים והוא עבר למגמת עליה, אבל בסיכומו של החודש נרשמה שם ירידה, שיחד עם שאר מדדי המניות בעולם, גרעה מעל 2% ממדדי התיקים.
גם שוק האג"ח האמריקאי הראה מתח וחולשה לא מבוטלים, עקב התקררות הציפיות בשוק להפחתת ריבית מרחיקת לכת. למרות שבסמוך לבחירות בארה"ב היתה צפויה החלטת ריבית, היא היתה צפויה להיות פושרת ולשקף קו מתון בהפחתת הריבית, זאת עקב סירוב של מנועי האינפלציה, לכבות לחלוטין.
לעומת זאת, בישראל ראינו מגמות הפוכות, כאשר שוק המניות דווקא עלה וכך גם במרבית האפיקים בשוק האג"ח, בעיקר בקונצרניות. זה היה חודש חגי תשרי שבו פחות ימי מסחר וכמו כן, היה זה חודש עם לחימה עצימה בלבנון, מתקפה איראנית, הזדמנויות מחיסול סינואר בעזה ועוד, השוק היה אופטימי יחסית והמשיך בעליה – בניגוד למגמה בעולם – ובכך צמצם חלק מביצועי החסר של שוק המניות, ביחס למדדי המניות בכלל ובארה"ב בפרט. את ההובלה לקחו מניות הבנקים, הנדל"ן למגורים וסקטורים נוספים שעשויים ליהנות מסיום המלחמה ומהיום שאחרי.
אינפלציה של היום שאחרי ?
כדאי להתעכב על נושא האינפלציה ביום שאחרי.
כולנו מקווים ומאמינים כי המלחמה תסתיים בניצחונה המוחלט של ישראל על אויבותיה. האם סיומה של המלחמה יביא עימו תופעה של התפרצות או עלייה כלשהי באינפלציה, בדומה לזו שהיתה אחרי הקורונה?
כידוע, כלכלה וגיאופוליטיקה הולכות יד ביד וכלכלת ישראל חווה את זה בצורה מלאה, כאשר מלחמת ה-7 באוקטובר יצרה הפרה משמעותית ומתמשכת בכלכלת ישראל. כזכור, בסיום הקורונה ראינו מצב קיצוני שבו ביקוש שהופר פגש היצע מצומצם שנגרמו מהמגיפה ומגבלותיה ולאחר כשנתיים, השתחרר הפקק ושני הצדדים יצאו אל השווקים והתוצאה היתה אינפלציה שהתפרצה והגיעה עד לכ- 10% בכלכלות מסוימות. גם במלחמה הנוכחית נוצרה הפרה בפעילות הכלכלית, גם כאן בשני הצדדים של הביקוש וההיצע וגם כאן, בתקופה שעשויה להסתיים. כמובן אצל הצרכנים אבל גם בחברות, המלחמה עצרה החלטות רכישה והשקעה בהיקפים לא מבוטלים, אשר עם או לקראת סיומה, ההחלטות תצאנה אל הפועל והביקוש יעלה ויוביל לעליית מחירים.
מצב זה של ביקוש מתפרץ אל מול היצע מוגבל התרחש לאחר הקורונה והוא מתכונת ברורה להתפרצות אינפלציונית משמעותית, בדיוק כפי שהיה בסיומה של המגפה. לדבר תהיה מן הסתם השפעה לא מבוטלת על מרכיבי האג"ח בתיקי ההשקעות של הציבור.
מאידך, מרכיבי המניות בתיקים יכולים ליהנות מהתפתחות חיובית כמו סיום המלחמה ולפצות את התיקים על הפסדי האג"ח. כך או אחרת, גם בהינתן שהשווקים בעולם נמצאים ביציבות שאיתה פתחנו את הניתוח, מדדי התיקים עשויים להמשיך ולנוע כלפי מעלה, ביציבות יחסית.
הסבר על המדדים
מדדי אג'יו מבוססים על הרכבי התיקים הקיימים על פי נתוני האמת של בתי ההשקעות המובילים בישראל ביניהם: אלטשולר שחם, פעילים, מגדל שוקי הון, הפניקס, אי.בי.איי, הראל פיננסיים, מיטב, תפנית דיסקונט,UNIQUE , אפסילון, פסטרנק שהם ואזימוט. הנתונים מתקבלים מהגופים המנהלים מעל 80% מתיקי ההשקעות של הציבור. המדדים הנבנים מנתונים אלו עוקבים אחר 'תיק ההשקעות המצרפי' של הציבור ומהווים מדדי ייחוס והשוואה (בנצ'מרק) אובייקטיביים לצורך השוואת ביצועים ותוצאות של גופי ייעוץ וניהול השקעות, ביצועי תיקי השקעות מנוהלים, תיקים מיועצים בבנקים, קרנות השתלמות ועוד.
גילוי נאות – אג'יו ניהול סיכונים והחלטות פיננסיות בע"מ
יתכן ואנו מספקים או נספק שירותים בקשר למוצרים הפיננסיים סחירים או בלתי סחירים לגביהם אנו מספקים ייעוץ, לרבות שירותי עבודות כלכליות ובדיקת נאותות כלכלית לקרנות ולחברות המנפיקות ני"ע לציבור, בתמורה או ללא תמורה, וכן עשויה להיות לנו זיקה לגופים המנהלים באופן בו אנו מקבלים מהם החזרי דמי ניהול, דמי הפצה, או שכר טרחה (בכובענו כבעלי רישיון מנהל תיקים משווק). למניעת כל ספק, כלל השירותים האמורים והזיקות האמורות (ככל שיהיו) לא מהווים ולא יהוו שיקול פסול או אסור בקשר להמלצותינו להשקיע או לא להשקיע במוצרים פיננסיים או בגופים מנהלים (לרבות באמצעותם) כלשהם. ככל שאת/ה מעוניין/נת בבדיקת שמות המוצרים הפיננסיים או הגופים המנהלים שאנו מספקים להם או בקשר אליהם שירותים, או שיתכן ויש לנו זיקות אליהם – אנא פנה/י אלינו.