• דף הבית
        • השקעות
          ארגונים

          agio-logo-Institutes

          ארגונים רבים מנהלים רזרבות כספיות, המהוות למעשה 'כספי ציבור'. ניהול זה דורש מדיניות וניהול סיכונים מפורט ואחראי, מעקב ובקרה על הכספים ואיכות ניהולם, הרמת דגלים ועוד. אנו מספקים שירות ופתרון מקצועי מלא ואיכותי בתחום זה, ומשמשים כ'שומרי הסף' לארגונים רבים – ציבוריים, ממשלתיים, מוסדיים, מוסדות השכלה ועוד.

          agio-logo-kibutzh

          הקיבוץ הינו תאגיד קהילתי-עסקי המנהל את כספי העסקים והקהילה. אנו מלווים את ההנהלה הכלכלית של הקיבוץ ואת ועדת ההשקעות שלו בקביעת מדיניות ההשקעות, בקבלת החלטות להשקעה וביישומן. שירות אובייקטיבי זה מסייע בשמירה על נכסי הקיבוץ ועל כספי חבריו, מסייע להנהלה הכלכלית בשליטה ובבקרה וחוסך בעלויות הניהול.

          havarot logo new

          חברות נוהגות לנהל ולבצע את הפעילות שבליבת העסקים. הגם שניהול הנכסים הנזילים שנצברו אינו חלק מליבת העסקים, הוא מהווה משימה חשובה הדורשת ידע מקצועי, מעקב שוטף, בקרה, דיווח ועוד. אנו מחזקים כגורם מקצועי את יכולתה של הנהלת החברה בביצוע משימות ניהול הכספים שלה ומסייעים לה בניהול, בבקרה ובדיווח.

          ניהול
          סיכונים

          agio-risk

          שירות זה מסייע להנהלת החברה לנתח את התמונה הגדולה של החשיפות למט"ח ולריבית, לקבוע מדיניות לניהול וכן לבצע את העסקאות מול המערכת הבנקאית. עסקאות גידור ועסקאות המרה הן פעולות שלגורמים הבנקאיים יש בהן יתרון על הלקוחות, קטנים כגדולים.

          חדר עסקאות מט״ח

          אג'יו, באמצעות שירות חדר עסקאות המט"ח, מתמחה בניתוח חשיפות מט"ח של חברות תוך פישוט המורכבות של ההשפעה המטבעית והסיכון לחשיפה הנוצרת, ביצירת פתרון ישים, יעיל ונוח לתפעול תוך הפחתת המאמצים הניהוליים.

          המחלקה הכלכלית

          חברות זקוקות לעבודות כלכליות לצורך יצירת עסקאות, לצורכי דיווח חשבונאי ועוד. המחלקה הכלכלית באג'יו מספקת מענה מקצועי ושירותי מעולה לצרכים אלו בביצוע עבודות כלכליות מגוונות עבור לקוחותינו במגוון נושאים ותחומים. שירות זה מסייע לכלל הצרכים של הנהלת הארגון ולהחלטות העסקיות והריאליות שלו.

          השקעות
          פרטיים

          agio-personal-logo-new-04 (003)

          לקוחות Agio Personal נהנים מייעוץ השקעות אובייקטיבי המותאם לצרכיהם, תוך מימוש הידע, הכלים והניסיון שצברנו בליווי לקוחות גדולים. לקוחות אלו מקבלים ייעוץ השקעות אישי והתאמה מלאה של פתרונות השקעה באמצעות מכשירים מגוונים כולל השקעות אלטרנטיביות. השירות מיועד למשפחות עם היקף כספי של עד 12מיליון ₪.

          agio-family-office

          ניהול הוליסטי של נכסי המשפחה על כלל היבטיו המורכבים והמגוונים. שירות זה מיועד ללקוחות עם היקף גדול מאוד של נכסים וצרכים נלווים המאפיינים משפחות וחברות משפחתיות. השירות כולל טיפול בכלל נכסי המשפחה, ניהול צוות ויועצים ונותני השירות המומחים של המשפחה, פיקוח בקרה ודיווח על הנכסים ועוד. השירות מיועד למשפחות עם היקף כספי העולה על 12מיליון ₪.

  • חדר ניתוח
  • אודות
  • הספר: להצליח בניהול השקעות
  • צור קשר

ניתוח אג'יו להורדת הדירוג: השפעות על השווקים וההחלטות בתקופה הקרובה בשורה התחתונה: הורדת הדירוג מגבירה הסיכוי להעלאת ריבית בישראל

ביום שישי (27/9/24) סוכנות מודי'ס הורידה את דירוג סיכון החוב ("דירוג האשראי") של מדינת ישראל בשני שלבים, מ- 2A ל- 1Bbb (בהשוואה לסולם הדירוג של P&S זאת הורדה מ- +A ל- +BBB).

על פי הדו"ח, המפתח להורדת הדירוג היא המצב הגיאופוליטי לרבות ההסלמה האחרונה מול חיזבאללה בלבנון ומצב המלחמה בכלל, שבו ישראל מצויה. להערכת מודי'ס בדו"ח, המלחמה היא מצב ממושך – אשר בניגוד לאירועים קודמים, ייקח לישראל זמן רב להתאושש ממנו כלכלית.

הדו"ח מונה את הנתונים הכלכליים המרכזיים שגם פורסמו בעיתונות, בהם ירידה בצמיחה (נזק ישיר של עד 4% לתוצר), עליה בגירעון (ל- 7.5% השנה) ועליה ביחס החוב לתוצר (70% השנה). יצויין כי פרמטרים אלו תואמים כמעט במדויק את התחזית השנתית של אג'יו שפורסמה בדצמבר האחרון, לקראת שנה זו.

יש להוסיף כי לא רק הפרמטרים הכלכליים הנחו את סוכנות מודי'ס, אלא גם "ירידה ביציבות הממשל והמוסדות" של מדינת ישראל, המתחים הפנימיים ו"עיכוב מינוי נשיא לעליון על ידי שר המשפטים". לכן, ניתן לומר כי ההורדה עצמה היתה קרובה לוודאית עקב המצב הכלכלי שבו ישראל מצויה עקב המלחמה, אבל העצמה (שתי דרגות) היא מסר נוסף של חוסר אמון ב"הנהלה" – כלומר, הממשלה.

הורדת הדירוג עלולה להוביל לעליית ריבית בנק ישראל בחדשים הקרובים.

 

ברקע

באשר לכלכלה, החוב והגירעון גדלים, הצמיחה מואטת, נטל הוצאות המלחמה גדל ואילו ההכנסות עלו באופן מינורי בלבד. כך, התמונה המתגבשת תואמת כמעט במדויק את הערכותינו המוקדמות לשנה זו (דצמבר 2023), שהיו ועדיין: צמיחה אפסית בתחום שבין 1%  ל- 1%- (כלומר, שלילית), גירעון בתחום 7.5% – 10% ולכן יחס חוב תוצר שעולה ל- 70%. מציאות המלחמה מביאה לאינפלציה הגבוהה מעל הגבול העליון של יעד האוצר, ריבית שלא יורדת אלא עם הפנים לעלייה ושער דולר-שקל של 3.76 ₪ לדולר (בדיוק לפי תחזיתנו מ- 27/11/23). 

דירוג האשראי פונה בעיקר למשקיעים לא ישראליים ומעביר להם את התמונה הנ"ל, אבל מזה שנה, ה- CDS של ישראל (פרמיית הסיכון על החוב של ממשלת ישראל) כבר מניח הורדת דירוג למפרע, משמעותית אף יותר מהחדשה שנוצרה.

בישראל, כתוצאה מהבנת תמונת הנתונים הנ"ל, עקום התשואות הממשלתיות נמצא בשיפוע חיובי ולא מתון, בניגוד לשיפוע המקובל בשוקי אג"ח מערביים (בהן העקום יורד ומשקף צפי להפחתת ריבית) – דבר המשקף צפי לעלייה בצרכי הגיוס ובסיכון החוב של ממשלת ישראל וכן גם בריבית, בעתיד. במילים אחרות, במידה לא מעטה – השווקים "התכוננו" להורדת הדירוג.

 

התגובה הצפויה בשווקים

ברור כי הורדת הדירוג היא חדשות רעות לשווקים הפיננסיים והיא עשויה לגרור פיחות של השקל, ירידות בשוק המניות ועלייה בתשואות האג"ח.

בימים הקרובים יתברר מה תהיה עצמת התגובה להורדת הדירוג, אבל לפי המציאות שהיתה בחדשים האחרונים, ניתן לצפות לכך שבשוק המקומי – היא תהיה מתונה מכמה סיבות:

  • פרמית הסיכון (ה- CDS) של ישראל כאמור כבר גבוהה ותואמת את הדירוג המופחת.
  • המשקיעים בישראל מצויים בפוזיציה גבוהה של השקעות בחו"ל, עם חשיפה גבוהה לדולר.
  • מצב המלחמה היא מסביר מרכזי להורדת הדירוג…
  • …וממילא, תשומת הלב המקומית מופנית למצב המלחמה
  • בימים האחרונים נראה כי נוצר מפנה במהלך המלחמה וכי ישראל מובילה (כראוי) את המהלכים ומטה את התמונה לטובתה, בכיוון של ניצחון בעתיד הקרוב. מפנה במישור זה, יוביל לתגובה חיובית כלפי ישראל ושוק ההון שלה, באופן שצופה פני עתיד.
  • הורדת הדירוג משאירה את אג"ח ממשלת ישראל בקבוצת המוגדרת כ- IG (Investment Grade – דירוג אשראי) ולא מחייבת תגובה אוטומטית של מכירות על ידי משקיעים מהעולם.

לכן, להערכתנו התגובה המקומית היום (יום ראשון) עשויה להיות מתונה, אבל יש להמתין לתגובת השווקים והמשקיעים הזרים לחדשות.

 

למה ניתן לצפות?

נחלק את התמונה לשני חלקים: האחד הוא שוקי ההון ושער הדולר, והשני הוא ביצועי הכלכלה.

במישור של שוקי ההון, גם זו עשויה להיות מתונה, התגובה עשויה להיות בכיוונים הבאים:

  • המשך זחילה של התשואות כלפי מעלה, גם בטווח הקצרים ועליה מעל 5% של התשואות הארוכות (מח"מ 5 ומעלה).
  • חולשה במדדי המניות בתל אביב ביחס למדדי המניות בעולם (למרות שהשוק המקומי "מהמר" על סיום המלחמה והשוק עולה קלות לאחרונה).
  • המשך תנודתיות של השקל תוך מגמה כללית של פיחות השקל לכיוון 3.80 ₪ לדולר. קו זה עשוי להיפרץ והשער להתקרב ל- 4 ₪ לדולר עם התרחבות המלחמה בלבנון.

במישור של תמונת הכלכלה, הורדת הדירוג היא צלצול השכמה חזק לקובעי המדיניות ויהיה עליהם לפעול ולכן, נצפה לתקופה של 'הידוק חגורה'. יש להניח כי ההידוק יקשה על הצמיחה בשנים הקרובות, אולם קיימות רגישות ותחלופה גדולה בפרמטרים של אינפלציה-צמיחה-ריבית-שער הדולר ולכן זו משוואה קשה מאוד לניהול ולא נצפה לצעדי שינוי מהותיים במדיניות, אלא לצעדים קוסמטיים של הסתת משאבים.  

בין אם פעולת קובעי המדיניות תהיה נכונה ובין אם לאו – קיים סיכוי לא מבוטל לעלית ריבית בחדשים הקרובים, למרות ההאטה בצמיחה. הסיבה לכך היא שבנק ישראל לא יכול ללכת כנגד המציאות המתקדרת ולהשאיר את הריבית על כנה, בוודאי שלא יוכל להוריד אותה. אי התאמת הריבית לקריאת המציאות של ציבור השחקנים בשוקי החוב ולתשואות שנקבעות מתוכה, היא פעולה ברוח המדיניות הטורקית שבה נקט ארדואן – כאשר הביא את הבנק המרכזי להוריד את הריבית כנגד איומי הדירוג והמשקיעים, דבר שהביא לקריסת הלירה הטורקית.

 

הנחות עבודה נגזרות

במרבית המישורים של קבלת החלטות, לקוחותינו נמצאים במצב של מוכנות למהלך הפחתת הדירוג. המוכנות לאירוע היא חשובה מאחר והיא מייתרת תגובה למצב הנוכחי – שהינה תגובה מאוחרת ועלולה להיות שגויה.

הקו שצריך להנחות את החשיבה היא שלא מדובר באירוע שהשפעתו זמנית אלא הוא מהווה חותמת לכך שהמציאות השוררת בשווקים השתנתה משמעותית בשנים האחרונות. תחת זאת נניח את ההנחות הבאות:

  • השקל כבר לא מטבע "חזק". יש להניח כי בהתאמה לדירוג החדש, הוא יתקשה לרדת מהרמות הנוכחיות בעתיד הנראה לעין, גם במקרה של הסדר כזה או אחר.
  • הריבית בישראל – לא רק שלא צפויה לרדת אלא עשויה לעלות
  • בניגוד למדינות אחרות, עקום הריביות בישראל עשוי להמשיך להיות גבוה ובעל שיפוע חיובי
  • שוק המניות המקומי עלול לסבול מהמשך יציאה של משקיעים (מקומיים וזרים כאחד)
  • שוק ההון והכלכלה בישראל עלולים להיות תחת לחץ של חקיקה והחלטות שר אוצר (באמצעות הגופים המסדירים) – במטרה לסייע במימון הוצאות הממשלה בשנים הקרובות, לרבות העלאת מיסים, שינוי הוראות השקעה וכ'.

 

התמונה הבאה מתארת את שער הדולר-שקל, מול רמת הדירוג (30 שנה, כמעט מאז הוחל בדירוג ישראל). ברור כי קיימים הפרשי עיתוי בניהם, אבל ניתן לראות קשר ארוך טווח כך שהשקל התחזק עם העלאות הדירוג לפני כ- 20 שנה, אבל נחלש בהלימה עם הורדות הדירוג לאחרונה.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב google
Google+
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn

תוצאות מחשבון זה אמורות לשקף את ביצועי העבר של תיק תיאורטי על פי מדדי השוק בהרכב תיק תיאורטי זה שאותו המשתמש מכניס על דעת עצמו ואשר במרבית המקרים הוא אינו תואם במדויק את הרכבו של תיק ההשקעות ו/או את התשואות שהיו בפועל עבור משתמש כלשהו. התוצאות מהוות אינדיקציה כללית בלבד לתוצאות אפשריות ולא סופיות בתיק השקעות בעל הרכב דומה בתקופה בה המשתמש יבחר. הנתונים והתוצאות הן פרי תחשיב תיאורטי המופעל על תיק תיאורטי והם עשויים להיות נתונים לפרשנות ואף שגויים והם אינם חולקים על נתוני הבנק ו/או גורם אחר היועץ או מנהל עבור לקוחותיו. המשתמש במחשבון יעשה זאת על דעת עצמו ולפי שיקול דעתו ואין אנו אחראים על התוצאות בשום דרך וכמובן שאין לראות במחשבון זה ו/או בנתונים ו/או בתוצאותיו כל המלצה לפעולה.

1.1.  לצורך השימוש במחשבון, יידרש המשתמש למסור לחברה למסור פרטים כנדרש במחשבון.  מובהר כי המשתמש אינו מחויב למסור פרטים אלה לפי חוק, יחד עם זאת, בלא למסור פרטים אלו לא יוכל המשתמש לעשות שימוש במחשבון.

1.2.    השימוש במידע שנאסף, ייעשה על פי על מנת:

1.2.1. לספק למשתמש את השימוש במחשבון.

1.2.2. לשמור כל פרט שמסר המשתמש (לרבות פרטיו האישיים) במסגרת מאגר מידע של החברה.

1.2.3. ליצירת הקשר עם המשתמש.

1.3.    החברה לא תעביר לצדדים שלישיים פרטים מזהים של המשתמש, אלא במקרים המפורטים להלן:

1.3.1. אם יתקבל בידי החברה צו שיפוטי המורה לה למסור כל מידע אודות המשתמש לצד שלישי;

1.3.2. בכל מקרה של מחלוקת, טענה, תביעה, דרישה או הליכים משפטיים, אם יהיו, בין המשתמש לבין החברה.

לעיון בספר חדש מאת ד"ר גדעון בן נון ״להצליח בניהול השקעות״