השווקים נכנסים להילוך בטוח בפברואר, עם הבנה כי הריבית אולי לא תרד במהרה אבל גם בטחון בכך שלא תעלה. התוצאה: יציבות באג"ח והמשך ראלי במניות וגם התחזקות השקל נספגה בעליות ללא נזק מורגש – וכך גם הורדת הדירוג (!)
תיקי המניות של ציבור המשקיעים והחוסכים בישראל עשה מהלך יפה של התקדמות, עם רווחים שנבעו בעיקר משוק המניות בארץ ובעולם, תוך יציבות והתקדמות קלה באפיקי האג"ח. מרכיבי המניות תרמו את עיקר התשואה בתיקים, כאשר האפיקים המקומיים עלו בתיקים בכ- 6.5% ואילו המרכיבים שבחו"ל עלו בכ- 4.5% אשר התקזזו לכ- 3% עקב התחזקות השקל מול מטבעות התיקים בכ- 1.5%. למרות סיכונים לא מבוטלים הן קרובים, בארץ והן בזירות השונות בעולם, נראה כי מדיניות הריבית של הבנקים המרכזיים מרגיעה את השווקים ומצליחה לייצר את המומנטום.
מדדי אג'יו מבוססים על הרכבי התיקים הקיימים על פי נתוני האמת של בתי ההשקעות המובילים בישראל ביניהם אלטשולר שחם, פעילים, מגדל שוקי הון, הפניקס, אי.בי.איי, הראל פיננסיים, תפנית דיסקונט,UNIQUE , אפסילון, ואזימוט. הנתונים מתקבלים מהגופים המנהלים מעל 80% מתיקי ההשקעות של הציבור. המדדים הנבנים מנתונים אלו עוקבים אחר 'תיק ההשקעות המצרפי' של הציבור ומהווים מדדי ייחוס והשוואה (בנצ'מרק) אובייקטיביים לצורך השוואת ביצועים ותוצאות של גופי ייעוץ וניהול השקעות, ביצועי תיקי השקעות מנוהלים, תיקים מיועצים בבנקים, קרנות השתלמות ועוד.
ישראל מפצה בעליות חדות יותר מהעולם
את הכוח העיקרי לתיקי הציבור נתנו החודש מרכיבי המניות בישראל. אלו עלו בשיעורים שהתקרבו ל- 6.5% כפיצוי על ירידות שנרשמו בהם מתחילת המלחמה. העיתונות המקומית לימדה כי משקיעים מוסדיים רואים בירידות הללו הזדמנות קניה ולכן הזרימו למדדים המקומיים מיליארדי שקלים כדי להגדיל חשיפה לשוק המקומי. המגמה קיבלה חיזוק גם מביצועים חלשים של המשק ברבעון הרביעי והמחשבה כי היא תוביל להפחתת ריבית נוספת על ידי הנגיד ירון, הפחתה שלא בוצעה בסופו של דבר. הצפי להפחתת ריבית גם לא החליש את השקל מול הדולר ואף לא מיתן את מגמת ההתחזקות שלו, שנבעה מעליית מחירים בשוקי המניות בחו"ל, אשר גררה את הצורך בהגדלת הגידור על ידי המשקיעים המוסדיים וזאת באמצעות מכירה של הדולר בהתאם לעליית שווי התיק.
מגמת התיסוף לא נבלמה גם על ידי הפחתת הדירוג שבוצעה בתחילת החודש על ידי מודי'ס כמו גם זו שאולי תבוצע בהמשך על ידי סוכנויות דירוג נוספות. זו לא מנעה גם את ירידת התשואות באג"ח הממשלתיות והקונצרניות, את התכווצות מרווחי הסיכון באג"ח הקונצרניות ואת התיאבון לסיכון בכללותו.
נראה כי הנזילות הגבוהה הקיימת בכלכלת ישראל ואשר מגיעה ממקורות רבים, בהם גיוסי הממשלה בחו"ל וכן תיק הנכסים הגדול של הציבור – מאפשרים למשק ולשוק ההון להתנהל כרגיל, לשמר ביקושים ולהעלות מחירים, למרות החששות והסיכונים, נמנה אותם כאן.
על מה צריך להסתכל בתקופה הקרובה?
ראשית, המלחמה בצפון. נראה כי צריך נס או לפחות תפנית משמעותית כדי להימנע ממהלך רחב כלשהו בחזית הצפונית. האביב מתקרב ושומה על מערכת הבטחון לשנות את המציאות שנוצרה בגבול הצפוני ואת זה, כך נראה, יהיה קשה לבסס על רצון טוב של מי מהצדדים. השעון למהלך בצפון התחיל לתקתק כבר ביום האסון ב- 7/10 ועד האביב, ונראה כי היום קרוב.
דבר נוסף שיכול להעיב על השווקים בתקופה הקרובה הוא הורדות דירוג על ידי סוכנויות דירוג נוספות. עם האסון באוקטובר הערכנו כי מימון המלחמה הממושכת יביא את התקציב לגירעון בשיעור של 5% עד 10%, עם נטיה לטווח העליון ונראה כי זה הכיוון. המשק יכול לשאת מהלכים ועומסים תקציביים קצרי טווח די בגאון, אבל ככל שהם יימשכו, הדבר יכביד. בניין מחדש של הכוח הצבאי יימשך כמה שנים ולא נראה כי הדבר יעבור ללא השפעה על שאר המעגלים, בהם צריכה והשקעות, אבל השוק אופטימי ונקווה שצודק.
במעגלים הרחבים יותר, פוטין מאיים על אירופה בשימוש בגרעין אם מדינה מערבית תעז לפעול נגדו בכדי להגן על אוקראינה והוא גם מאיים על פלישה למדינה נוספת השנה.
במישור של סין ארה"ב נראה כי אש המאבק סביב טאיוון נרגעה מעט והצדדים נוטים להתמקד בתיאום הכלכלי כדי להוריד את הלחץ הצבאי וזה מייצב באמת את השוק האמריקאי. לעומת זאת, באזורנו, ליבה של המלחמה האזורית שבה החוטים מלבים את האש עם הטבעת ספינות סוחר והפרעה משמעותית לסחר העולמי, ארה"ב ובריטניה ומדינות נוספות עלולות להיגרר למלחמה וזה גורם שיכול להכביד על השווקים.
לסיכום נראה כי במישור הכלכלי, השווקים נוחים עם העובדה שלפחות בארה"ב, המיתון לא התממש, עם זה שהורדת הריבית באופק ועם חוסר ההכרעה הברורה בנוגע לתוצאות הבחירות שם, שכנראה יהיו 'שידור חוזר' בין טראמפ לביידן. כל אלו מאפשרים לשווקים בעולם לעלות בבטחה וליצור אווירה חיובית עוצמתית אשר מגיעה עד לפינות הרחוקות יותר של מגרש המשחקים של שוק ההון, למטבעות הוירטואליים.
לידיעת הקוראים
הנתונים, התוכן והמצגים בסקירה הובאו ממקורות שונים, בין היתר מדוחות של החברה הנסקרת ומצדדים שלישיים אחרים. הנתונים הוצגו ללא בדיקה נוספת תוך הנחה כי הם פורסמו על ידי מקור רשמי ולכן הם אמינים, נכונים ומדויקים ואין אנו נותנים כל ערובה לנכונותם ולא לוקחים שום אחריות בקשר אליהם. ניתוח הנתונים, ההנחות, המחשבות, המסקנות, התחזיות, ההערכות והרעיונות השונים בסקירה זו נעשו בצורה כללית אשר משקפת את דעתם ופרשנותם של הכותב ושל חברת אג’יו בלבד.
גילוי נאות
אג'יו ניהול סיכונים פיננסיים והחלטות בע"מ הינה בעלת רישיון ניהול תיקים (משווק) ולפיכך יתכן ואנו מספקים או נספק שירותים בקשר למוצרים הפיננסיים סחירים או בלתי סחירים לגביהם אנו מספקים ייעוץ, לרבות שירותי עבודות כלכליות ובדיקת נאותות כלכלית לקרנות ולחברות המנפיקות ני"ע לציבור, בתמורה או ללא תמורה, וכן עשויה להיות לנו זיקה לגופים המנהלים באופן בו אנו מקבלים מהם החזרי דמי ניהול, דמי הפצה, או שכר טרחה (בכובענו כבעלי רישיון מנהל תיקים משווק). למניעת כל ספק, כלל השירותים האמורים והזיקות האמורות (ככל שיהיו) לא מהווים ולא יהוו שיקול פסול או אסור בקשר להמלצותינו להשקיע או לא להשקיע במוצרים פיננסיים או בגופים מנהלים (לרבות באמצעותם) כלשהם. ככל שאת/ה מעוניין/נת בבדיקת שמות המוצרים הפיננסיים או הגופים המנהלים שאנו מספקים להם או בקשר אליהם שירותים, או שיתכן ויש לנו זיקות אליהם – אנא פנה/י אלינו.