רקע
ניילון 6 או בשמו המקצועי Polycaprolactam, הוא פולימר (סיבי ניילון) ממשפחת הפוליאמידים. חומר זה נמצא בשימוש במגוון רחב של תחומים, כגון: מברשות שיניים, תפרים כירורגים, מייתרים, חבלים, רשתות, חוטים, צמיגים, גרביים ובגדים סרוגים. כמו כן, הוא משמש בשורה ארוכה של חלקי פלסטיק למערכות שונות, בהן הולכת מים וגז, מערכות סטריליות ועוד. מרכיב עיקרי של הניילון 6 הוא Caprolactam (capro), תרכובת אורגנית הנמצאת בשימוש נרחב בייצור פולימר סינטטי.
מגמות במחיר
בחודש אוקטובר המחיר הממוצע טיפס קלות לרמה של 2.54 אירו/ק"ג, זאת לאחר תקופה של שלושה חודשים בה המחיר שמר על יציבות ברמה של 2.51 אירו/ק"ג. מהשיא האחרון השנה המחיר ירד ב- 10.5%. טווח המחירים בשלושת החודשים האחרונים היה 2.4-2.63. התנודתיות במחיר החוזים על הניילון עלתה לאחרונה עקב נתונים סותרים: מצד אחד עלויות חומרי הבסיס (תשומות) הינן גבוהות ותומכות בעליה במחיר, ומצד שני ביקושים נמוכים התומכים בירידה במחיר. (ר' גרף 1).
גרף 1: מחיר ניילון 6 אירופה 12 חודשים אחרונים
ביקושים והיצעים
עלויות חוה"ג לייצור הניילון נותרו גבוהות יחד עם ביקושים נמוכים עקב החולשה בכוח הקנייה של הצרכן הסופי, תוצאה של מצב כלכלי גלובאלי ירוד. דוגמא לחולשה בביקושים הינו סקטור תעשיות הרכב, אשר ניילון 6 מרכיב חשוב בתעשייה זו. ההאטה בצריכה התגברה בעקבות מדיניות ההידוק הפיסקאלית בסין אשר הפחיתה את הייצוא האירופי של מוצרי כלי רכב וטקסטיל מוגמרים. הפער במחיר הספוט של בנזין מוצק בהשוואה למחיר החוזה לאוקטובר על חומר זה, גורם לדאגה בשוק, כיוון שהמרווחים בשוק הפוליאמיד כבר הצטמצמו בנוסף, חודש נובמבר ידוע כחודש שבו הצריכה לניילון 6 נמוכה בשל שיחרור המלאים לקראת סוף שנה. כתוצאה מכך המרווחים קטנו ולכן הסוחרים בשרשרת האספקה נפגעים כפליים. בנוסף גם מחירו של ה- CAPRO (ניילון 6 מיוצר באמצעות CAPRO שהוא נגזרת של הבנזין המוצק) ירד לאחרונה ומשך אחריו את כל שוק הפוליאמידים. הביקושים הנמוכים לניילון לא צפויים להתאושש לפחות עד הרבעון השני של 2013 (ר' גרף 2).
גרף 2: מחיר הנפט WTI מול מחיר CAPRO
תחזיות למחיר הניילון
המסחר על החוזים של CAPRO באירופה הם תנודתיים מאוד וקיימים פערים גדולים בין המוכרים לקונים. חלק מהספקים ממשיך לדחוף את המחיר כלפי מעלה ב- 0.02 אירו/ק"ג, בשל הצורך לצמצם את המרווחים שנוצרו מול עלויות הבנזין. מפיקי ניילון הוסיפו, כי בשל שיחרור המלאים לקראת סוף שנה, ההזדמנות האחרונה לצמצום המרווחים היתה בחודש אוקטובר. ע"פ עקום החוזים העתידיים הנמצא (בטווח הבינוני) במצב של BACKWARDATION – חוזים ארוכים זולים מחוזים קצרים. הדבר מרמז על כך שהסוחרים צופים כי המחיר ירד לא לפני שיעלה בטווח הקצר (ר' גרף 3). מרבית הקונים צופים כי המחיר ירד ב- 0.02 אירו/ק"ג, בטענה שהחוזים על הבנזין נפלו באוקטובר והביקושים חלשים. חלק קטן מהקונים ציינו כי רכשו חוזים לאוקטובר במחיר הנמוך ב- 0.02 אירו/ק"ג. בדרך זו, הצרכן מאותת על ציפיות השוק לירידה נוספת במחירים.
גרף 3: עקום חוזים עתידיים ניילון 6
לסיכום, לאור המגמות המתונות שהוזכרו, קשה להניח כי השוק עומד לפני קפיצה במחיר. עם זאת, לאור המתרחש בשוק הסחורות, אנחנו מניחים כי המחיר ימשיך לשמור על יציבות ברמות הנוכחיות עם נטייה מתונה כלפי מטה.